2010 m. rugpjūčio 28 d., šeštadienis

Taksas



Taksas – viena iš pačių populiariausių ir mylimiausių veislių pasaulyje. Tai labai savitas ir nuostabus šuo. Šio šuns savitumas pasireiškia jo išore, charakteriu, elgesiu ir intelektu. Kas kartą atsivedė į namus taksą, išmoko jį suprasti ir vertinti, tas visam laikui įsimylėjo šitą veislę ir išliks jai ištikimas. Apie šiuos mažus šunis su neproporcingai ilgais liemenimis ir trumpomis kojomis įsitvirtino nuomonė, kad jie yra labai protingi, smalsūs ir netgi gudrūs.Tokia nuomonė apie taksą susidarė todėl, kad šie šunys buvo išveisti medžioklei. Būtent šio šuns panaudojimas medžioklei urvuose sąlygojo jo nedidelį ūgį, išorės ypatumus, charakterį bei aukštą intelektą. Žmonės tolimi nuo medžioklės myli šią veislę už stiprų charakterį, ryškiai išreikštą individualumą ir narsią širdį. Kitų veislių šunys niekada neparodo tiek savarankiškumo ir išradingumo kaip taksai, kurie tuo pat metu yra paklusnūs ir atsidavę. Jei taksai tampa nepaklusnūs ir užsispyrę, kaip taisyklė, yra kalti šeimininkai, nesugebantys užmegzti su šunimi gerų, paremtų pasitikėjimu, santykių. Taksai - tai asmenybės šunų pasaulyje su išvystytu savigarbos jausmu ir todėl reikalaujantys sau pagarbaus elgesio.

Taksai labai nereiklūs, pasižymi gera sveikata, o jų laikymas nereikalauja didelių materialinių išlaidų. Jie neišrankūs maistui, žinoma, jei nebuvo išlepinti vaikystėje. Tai labai ištvermingi šunys, visada pasiruošę vykti į bet kurią kelionę. Taksai puikiai prisitaiko bet kokioje namų aplinkoje, prie bet kokio dienos rėžimo ir prie bet kokių šeimininko įpročių. Neveltui taksas laikomas geru medžiotoju ir nuostabiu kompanionu.

Taksai labai protingi, paklusnūs savo šeimininkui, šiek tiek įkyrūs, tačiau reikalauja švelnaus elgesio, su jais negalima elgtis grubiai, nes jie užsispyrę, įžeidūs savimylos. Ši veislė auginti namuose tinka labiau nei kitų veislių šunys. Taksai turi puikią klausą, todėl girdi tyliausius garsus, yra puikūs sargai, be reikalo nesukeliantys triukšmo, kas būdinga špicams ir įvairių veislių terjerams.Taksus gerbia ir gentainiai šunų pasaulyje, todėl, kad jie savo autoritetą gina rimtu charakteriu. Taksai smalsūs, jie pastoviai domisi aplinka, dievina pasivaikščiojimus, o medžioklė jų gyvenimo prasmė. Net tie šunys, kurių niekada nesivedė į medžioklę realizuoja savo medžioklės instinktą rausdami graužikų urvus, kurmiarausius, net paprasto pasivaikščiojimo metu. Mūsų laikais, ypatingai miestuose, taksus laiko bendravimui kaip šeimos draugus. Ramios pusiausvyros, bet tuo pačiu gyvybingas ir išdykęs taksas suteikia džiaugsmo tiek vienišiems žmonėms, tiek didelei šeimai. Jis dažniausiai išsirenka sau vieną šeimininką, bet jo meilė ir prieraišumas nepalenkia ir visų šeimos narių. Vaikam jie sudaro puikią draugiją žaidimams ir pasivaikščiojimams. Taksų labai stipriai išvystytas sarginis (gynybinis) instinktas. Nedidelis taksų ūgis neatitinka jo stipraus ir garsaus balso. Trumpos kojos nėra kliūtis lydėti jus ilgame žygyje.

Ilgaplaukiai taksai pasižymi švelnesniu charakteriu nei trumpaplaukiai ar šiurkščiaplaukiai taksai. Jų kailis apaugęs švelniais, žvilgančiais, nereikalaujančiais papildomos priežiūros, plaukais. Ilgaplaukių taksų išvaizda dekoratyvi, todėl dažnai jie auginami ne tik dėl gero charakterio, bet ir dėl grožio. Nežiūrint dekoratyvios išvaizdos, ilgaplaukis taksas yra tikras taksų grupės atstovas, kurio medžioklinis inkstinktas gali pasirekšti pačiais netikėčiausiais momentais, todėl niekada nereikėtų pamiršti, kad tas išdidžiai atrodantis gražuolis gali sėkmingai tapti aršiu medžiotoju, jei tik šalia atsirs tinkamas objektas, pvz. kaimyno vištos, kiemo katė ar koks švelnus grėsmės nejaučiantis namų augintinis žiurkėnas. Kad taip neatsitiktų, taksas turi būti auklėjamas ir pratinamas palaipsniui, išauklėti taksiukai puikiai sugyvena su kitais namuose augančiais gyvūnais ar kitais šunų klano atstovais.Ilgaplaukiai taksai būna nepaprastai atsidavę savo šeiminkui, dažnai siekia būti šalia jo visą parą. Jie atleidžia skriaudas, nėra kerštingi, nebūna agresyvūs, puikiai sutaria su vaikais, labai mėgsta būti giriami ir, žinoma, glostomi. Savo šiek tiek įkyriu švelnumu, atkaklumu ir gudrumu, jie moka išreikalauti sau dėmesio ir meilės, o tada ateina diena, kai supranti, kad be to gudraus, švelnaus, besąlygiškai atsidavusio ir mylinčio sutvėrimo namai būtų tušti ir nejaukūs.

Tegul jūsų namuose apsigyvena taksų veislės šuniukas, o kartu su juo ateis laimė ir džiaugsmas bendraujant su šiuo nuostabiu gyvūnu. Tegul jūsų simpatija taksui virs didele meile visam gyvenimui, ir jūs papildysite nesuskaičiuojamas žmonių, auginančių taksus, gretas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą